Jobba med bilderböcker

När vi i november var nere i Stockholm på NCS höstkonferens fick vi lyssna till Sara Perssons seminarium: Skrivundervisning med utgångspunkt i bilderböcker. Det inspirerade mig till att på nytt jobba på många olika sätt med utgångspunkt i just bilderböcker.

I vår klass har vi 25 elever och varje gång vi ska högläsa ur en bilderbok så stöter vi på problemet hur man ska göra för att alla elever ska se de många gånger så vackra och detaljrika bilderna så bra som möjligt. Men tack vare att vi nu har iPads i klassrummet så har problemet löst sig på ett enkelt sätt. Surfplattan möjliggör att vi snabbt i planeringsskedet kan fota av bilderna i boken. När vi sen jobbar med boken och högläser den så kopplar vi iPaden till videokanonen och kan med ett enkelt drag dra fram ny bild i kamerarullen när man själv vänder blad i boken vi läser. Fördelen med en iPad fram om en vanlig digitalkamera är att jag direkt och snabbt har bilderna i kamerarullen och inte behöver tanka över dem från kameran. Att fotografera en bilderbok tar inte många minuter och vi har gjort det flera gånger nu under vårt tema kring Alfons Åberg. Barnen sitter som klistrade och tittar på bilderna medan jag läser och efteråt kan vi ha fina diskussioner utifrån bilderna. Naturligtvis kan man använda en dokumentkamera om man har en sådan i klassen men tyvärr ger oss vår dokumentkamera inte lika god bildkvalitet som surfplattan.

Har du andra bra digitala knep du kan dela med dig av när det gäller att jobba med bilderböcker i undervisningen?

One Reply to “Jobba med bilderböcker”

 1. Bra idé!
  Vi använder oss mest av dokumentkameran, som funkar jättebra!
  Jag blev också inspirerad av Sara och arbetar nu ännu mer med bilder. Ett bra arbetssätt för att stötta de flerspråkiga eleverna och som även gynnar elever med svenska som modersmål!
  På SVA brukar jag ibland kopiera bilderna från en bok vi läst. Eleverna får sedan
  tillsammans lägga bilderna i rätt ordning och med hjälp av bilderna återberätta.
  /Astrid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *