Normbrytande saga

Utifrån uppgifter i läslyftet har vi jobbat ett tag med att skriva berättelser utifrån karaktärer som eleverna möter i sin hemmiljö. Jag har gått igenom på tavlan flera gånger vad jag vill att de ska ha med i berättelsen. Det ska finnas en början, mitten och ett slut. Det ska finnas med ett problem och en lösning på problemet. Jag ville även att de skulle ha med personbeskrivningar och miljöbeskrivningar. Jag kände att jag inte riktigt nått fram till alla elever och varit tillräckligt tydlig, så jag satte mig att skriva en saga och valde karaktären Elsa från filmen Frost och karaktären Jasmine från filmen Alladin. Jag blev inspirerad att skriva om lesbisk kärlek. Så här blev resultatet:

Inledning

En solig dag i början på maj kliver Elsa upp ur sin säng som vanligt. Hon tar på sig sin blåa klänning, sina blåa skor och tar på sig sin krona. Äntligen har dagen kommit då hon ska gifta sig med sin älskade…

Personbeskrivning

Elsa tittar ut genom fönstret och ser en lång mörk gestalt komma gående på den välklippta gräsmattan utanför. Hennes långa ljusa klänning svajar lätt i vinden och hennes långa mörka hår glänser i solen. Jasmine lyfter blicken och hennes mörka ögon ser rakt in i Elsas ljust blå ögon. Elsa skyndar sin ner för trappan, springer ut på borggården och kramar om Jasmine.

– Äntligen är du här! Åh, vad jag har saknat dig! Säger Elsa med ett stort leende på läpparna.

– Och jag har saknat dig, svarar Jasmine med ett lika stort leende.

Miljöbeskrivning

De går sakta hand i hand över grusgången bort mot dammen. De sätter sig ner på en parkbänk och tittar ut över slottsträdgården. I dammen simmar två svanar och lite längre bort uppe i ett högt träd sitter en ekorre och tittar ner på dem.

– Vad det är vackert, säger Jasmine. Titta, knopparna på träden har redan börjat slå ut. Och titta där borta står tulpanerna i full blom. Så vackra de är! Rött är min älsklingsfärg.

Hinder

Elsa och Jasmine virvlar runt på dansgolvet i en bedårande vals. Det riktigt strålar om dem, så lyckliga ser de ut. Plötsligt slås dörrarna upp och Shrek rusar in i salen. Med en helt galen blick springer han fram till Jasmine och ropar ut:

– Du är min, bara min! Han knuffar bort Elsa, så hon flyger som en vante rakt in i ett bord. Han kastar upp Jasmine på sin axel och springer iväg så fort han kan med sina korta, knubbiga, gröna ben.

Lösning

Elsa tar på sig den gröna amuletten och kallar på sina prinsesskompisar. En efter en uppenbarar de sig i hennes rum. Först Törnrosa, sen Askungen och Snövit och sist men inte minst Pocahontas.

– Ni måste hjälpa mig. Shrek har tagit Jasmine ifrån mig. Jag kan inte leva utan henne, snyftar Elsa fram.

– Självklart kan vi hjälpa dig. Vi måste bara slå våra kloka huvuden ihop. Prinsessorna satt länge försjunkna i djupa tankar, men till slut kom någon på det.

– Vi måste hitta en annan prinsessa till Shrek, som han älskar mer än Jasmine, sa Askungen…

Avslutning

Dam, dam tadam, dam, dam tadam…

Elsa och Jasmine går långsamt framåt i mittgången. Elsas blåa klänning glittrar ikapp med hennes blå ögon och Jasmines röda klänning gnistrare av hundratals små kristaller. Äntligen ska de bli drottning och drottning. När de kommer fram till Olof som ska viga dem, släpper lite av spänningen och de börjar fnittra nervöst. Ännu värre blir det när små lätta snöflingor från Olofs snömoln landar på deras händer och näsor. De börjar tokskratta och Olof får säga ifrån på skarpen, så att de kan fortsätta med ceremonin…

/Hanna Hedenström, Sundskolan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *