ALM 22

Jag tänkte tipsa om en bok + CD som heter ALM 22. Vi har i vår klass läst boken och lyssnat på sångerna som hör till. Boken handlar om en fågel som kraschlandar nedanför just Alm 22. Han har brutit sin ena vinge. Några av fåglarna vill inte alls engagera sig i nykomlingen och har fullt upp med att putsa sina fjädrar medan några av fåglarna genast hugger i och tar hand om fågeln. De hissar upp honom med ett rep till en gästholk. Där tvättar de honom och då visar det sig att under all hans smuts så döljer sig de vackraste fjädrar. Fågeln börjar prata men de kan inte förstå vad han säger. Istället får han då rita vad han har varit med om. De andra fåglarna förstår av teckningarna att han varit med om krig och många hemskheter. De hjälper honom och så småningom får han ett jobb.

Boken bygger på artikel 22 i FN’s barnkonvention: ”Om du har tvingats fly från ditt hem hemland har du samma rättigheter som alla andra barn i det nya landet. Om du har flytt ensam ska du få speciellt stöd och hjälp. Om det är möjligt ska du återförenas med din familj.”

Vi har i dessa tider då många är på flykt från sitt hemland prata om detta genom denna bok – ett tips på hur man kan ta upp en svår fråga på ett för barnen lite mer lättförståeligt sätt.

//Mikaela

 

fåglarnafågel1hemskheterallabarnärviktiga

Klassens egen Alm 22 med alla invånarna och deras fågelholkar.
Klassens egen Alm 22 med alla invånarna och deras fågelholkar.

One Reply to “ALM 22”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *