Läslyftet – Äntligen!

Äntligen är vi igång! Läslyftet. Vilket lyft! Det känns verkligen så. Vilken möjlighet att skapa lärande pedagoger emellan. Ett kollegialt lärande som utgår från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Läslyftets moduler är väl strukturerade och vi deltagare får möjlighet att läsa in oss på och ta del av aktuell forskning samtidigt som vi får pröva olika modeller i vår praktiska vardag. Tänk så många tankar kring läsande och skrivande som skapas när Sveriges 11532 lärare som deltar i Läslyftet, reflekterar kring aktuell forskning och tillhörande aktiviteter. Vilket kunskapande!

Läslyftets syfte är att på sikt förbättra elevernas läsförståelse och skrivförmåga, stärka det kollegiala lärandet samt bidra till en förändrad undervisnings- och fortbildningskultur. Vi måste däremot komma ihåg att detta inte är någon ”quick-fix”. Jag tror att vi måste vara tydliga med det, så att inte någon blir besviken. Det måste få ta tid! Läslyftet startar en lärande process för såväl pedagoger som elever. Vi måste börja med oss själva, för att kunna inspirera och leda andra, våra elever. Däremot så får vi flera ”wow-”  och ”aha-upplevelser” på vägen. Upplevelser som gör att vi vill utvecklas vidare.

Jag tror på Läslyftet och framförallt så tror jag på mig och mina arbetskamrater, Sveriges lärarkår. Vi vill utvecklas och vi kan göra det tillsammans. Jag tror att många liksom jag själv har längtat efter möjligheten till dessa pedagogiska samtal kring läs och skrivutveckling. Själv har jag fått förmånen att vara handledare för Läslyftet. Jag tycker att det är så otroligt inspirerande och lärorikt. Vi har 2 utvecklande moduler att se framemot detta läsår!

Annika Lundell, handledare för Läslyftet på Ängetskolan F-3 och Skärpeskolan F-3.

 

One Reply to “Läslyftet – Äntligen!”

  1. Det är härligt att få läsa dina positiva kommentarer Annika, och som du skriver är det viktigt att vi har ett långsiktigt perspektiv. Det gäller att skolorna får möjlighet att ständigt arbeta med olika skolfrågor/skolutveckling tillsammans med sina kollegor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *