Plickers, QR-koder och Appar

Bibbi och jag har tre Ipads i en klass på 23 elever. Före jul använde vi ipadsen till att göra QR-koder. Det första vi jobbade med var appen Plickers där man gör frågor till något man jobbat med. Vi gjorde om Astrid Lindgren. Frågorna kan göras med ja/nej-svar eller flera alternativa svar. Sedan skriver man ut Qr-koder och ger eleverna var sin. Genom att koppla upp en dator mot projektorn kan man visa frågorna i Plickers och samtidigt använda en ipad för att läsa av elevernas svar som de visar genom att hålla QR-koden åt ett visst håll. Elevernas svar visas via datorn/projektorn i t.ex ett stapeldiagram.

Till jul gjorde vi en julkalender med QR-koder till olika länkar med filmer/sånger. Eleverna som öppnade julkalendern fick med hjälp av Ipaden läsa av QR-koden.

Efter jullovet har vi jobbat med vintertrafik. Eleverna fick rita var sin teckning om farliga situationer i vintertrafiken. Sedan fick de läsa in sin beskrivning om vad de ritat. Vi använde då appen Cloud QR (installerad på våra egna telefoner eftersom den kostar pengar). Inspelningen kunde sedan skrivas ut som en QR-kod som vi satte på teckningen. Eleverna fick sedan med en Ipad scanna sin egen QR-kod och då kunde vi höra deras berättelse om bilden.

I övrigt använder vi Ipadsen till att träna bokstäver/stavning/matte för de elever som behöver lite extra träning eller variation.

 

Tyvärr kan vi inte komma på onsdag men vi hoppas att vi ses nästa gång.

 

Ingela och Bibbi på Örnsköldskolan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *